A bejárati ajtó beazonosítása

A bejárati ajtó beazonosításával sokan nem tudnak mit kezdeni, hiszen fogalmuk sincs hogy tulajdonképpen milyen típusú bejárati ajtóval rendelkeznek. Ebből következően azzal sincsenek tisztában, hogy az ajtó milyen biztonsági fokozattal rendelkezik, milyen védelmet képes nyújtani. Mi ebben tudunk segíteni, akár zárcsere igénylése esetén, illetve elsősorban akkor, ha valaki új biztonsági ajtót szeretne készíttetni.

Zárszerviz cégünk abban tud elsősorban segíteni, hogy szakvéleményt mondunk a már meglévő  bejárati ajtóról, beazonosítjuk, hogy az milyen biztonsági fokozattal rendelkezik, illetőleg szaktanácsot tudunk adni azzal kapcsolatosan, hogy érdemes-e, szükséges-e egy új biztonsági ajtót vásárolni, beépíteni a teljes biztonság elérése érdekében.

Milyen bejárati ajtóm is van? A válasz többfajta lehet. A bejárati ajtó kapcsán beszélhetünk arról, hogy egy ajtó milyen anyagból készül készült. Az ajtó anyaga lehet fa, fém, acél, fémlemez, üreges furnérlap, stb. Ha nem tudja, hogy milyen anyagból készült az ajtó, akkor érdemes megkocogtatni egy kicsit a felületet, és figyelni, hallgatni hogy milyen hangot ad ki. Ebből kikövetkeztethető az anyaga. Az ajtóban lévő zárszerkezet alapján is be lehet azonosítani bejárati ajtót a szakembernek. Pl. az ajtó lehet vasalattal ellátott, ami egy olyan zárszerkezet, ami az ajtó élében fut végig. Ez lehet kilincsemeléssel működő zár, illetve kulccsal működtethető.

Azzal is be lehet nagyjából azonosítani egy ajtó biztonsági fokozatát, ha megnézzük, milyen márka, felirat szerepel a kulcson. A kulcs alapján a szakember tud következtetni, hogy az ajtó zárbetéttel ellátott, vagy, hogy milyen típusú zárszerkezet működteti. A profi szakember a márka név alapján meg tudja ezt állapítani, illetve zárbetét által működtetett zárszerkezet esetén, visszatérhetünk a fentebb felsorolt variációkra, amelyben az ajtó anyagára kérdezünk rá. Mindezek alapján tudjuk, hogy műanyag ajtóval állunk-e szemben, panelajtóval, barkácsáruházi ajtóval, régi faajtóval, stb.

Nagyon népszerűek hazánkban az úgynevezett kínai biztonsági ajtók. Interneten és sok helyen lehet őket beszerezni. Ezek lehetnek egy zárral ellátott ajtók, vagy kétzáras bejárati ajtók. Cégünk szakemberei, továbbá a telefonos diszpécserszolgálatot ellátó kollégák, kérdéseikkel az ajtót pontosan beazonosítják, és ennek alapján tudnak javaslatot tenni, hogy érdemes-e ezt egy magasabb biztonsági fokozattal rendelkező, egyedi gyártású acél biztonsági ajtóra lecserélni.

Amennyiben az ügyfélnek fogalma sincs semmiről, elképzelni sem tudja, hogy milyen ajtóval rendelkezik, illetve a kulcsokon sem szerepel semmilyen felirat, akkor még mindig van egy olyan lehetőség, hogy kérünk egy fotót az ajtóról, az ajtó élén lévő zárszerkezetről, annak  záródási pontjairól, és ezek alapján már be fogjuk tudni azonosítani az ajtót.

Amikor pedig még erre sincsen szükség, mert az ügyfél már eldöntötte, hogy 100 százalék biztonságot akar egy trezorzárral működtetett acélajtó „személyében“, annak nagyon örülünk. Akkor már csak a helyszíni felmérés és a részletek egyeztetése van hátra.