A megfelelő bejárati ajtó kiválasztásának szempontjai

Amikor az ember kiválassza a számára megfelelő bejárati ajtót, több szempontot is figyelembe vesz, amely alapján a választás megtörténik. Általában a legfontosabb szempont a biztonság, az esztétikai kivétel, a környezet, hogy kültérre vagy beltérre kell-e az ajtó, valamint a hosszú éveken át tartó, lehetőleg problémamentes működés. Nem mindegy az sem, hogy milyen környéken van a szóban forgó lakás. Illetve még egy szempontot meg kell említenünk, ami a magyar lakosság szempontjából talán a legfontosabb, ez pedig az ár kérdése.

Mai írásunkban a fa- és műanyag bejárati ajtókat, a kínai, vagy más szóval fémlemezből készült biztonsági ajtókat, valamint az egyedi gyártásban készült biztonsági acélajtókat vesszük górcső alá. Ezek tulajdonságait elemezzük, kicsit összehasonlítjuk őket, nemcsak biztonsági, esztétikai, hanem ár szempontjából is.

Zárszerviz cégként tapasztaljuk, hogy sok ügyfél nincs igazából tisztában azzal, hogy mit is kap a pénzéért, ezért készítettük el mai blogunkat, mintegy egyfajta segítségként, útmutatóként.

Kezdjük a műanyag- és fa ajtókkal. Sokan gondolkoznak, hogy műanyag ajtót vagy fa ajtót válasszanak-e, mindkét ajtó fajta létezik közép- és magas árkategóriában. A fa ajtók alacsony árkategóriában nem elérhetők, a magas alapanyagárak (fa nyersanyag árak) miatt.

A fa ajtó tulajdonságai közé sorolhatjuk, hogy jó a hőszigetelő képességük, ha megfelelően  karban vannak tartva, akkor biztosítják a hosszú távú kielégítő működést, azonban igénylik a folyamatos felületkezelést, gondozást. Esztétikailag a legszebbek, idővel azonban az élőfának köszönhetően, vetemedhetnek. A mozgó alkatrészeit félévente kenni kell.

Ezzel szemben a műanyag ajtók már kaphatók alacsony árkategóriában is, de vannak közepes- és magas árkategóriás műanyag bejárati ajtók is. Szintén nagyon jó a hőszigetelő képességük, a felületük viszonylag igénytelen. Nagyon könnyen tisztíthatók egy meleg vizes ruhával le kell csak törölni, és nem kell őket felület kezelni. Amennyiben a műanyag ajtó jó minőségben készül (minimum közép árkategória), akkor nagyon tartósnak mondható. Az zárszerkezet is is érdemes karbantartani évente.

Mindez elmondható a kínai bejárati ajtókról is. A felületkezelés szükségtelen, nagyon könnyű a fémajtót kívülről/belülről tisztítani egy nedves ronggyal. A kínai bejárati ajtó nem vetemedik, kivéve, ha a kültéri ajtó helyett beltéri ajtó van beépítve, és tűzi a nap állandóan nyáron, vagy ráesik az eső, hó.

A faborítású acél biztonsági ajtó létezik kültéri és beltéri változatban, amennyiben a megfelelő ajtó van beszerelve, akkor a felületkezeléssel nem kell bajlódni, mert a kültéri megfelelően le van már kezelve a gyártó által.

A jól karbantartott fa ajtók hosszú élettartamúak lehetnek, vannak olyan ajtók, amik 50-100 éve működnek, bár a fa elő anyag és az öregedéssel tapasztalható a vetemedés, viszont a megfelelő kezeléssel az élettartalma nagymértékben meghosszabbítható.

A műanyag ajtók szerkezete a szellőzés szempontjából problémás lehet, főleg az olcsó kategóriában, így a megfelelő szellőztetésről gondoskodni kell. Amennyiben ez meg van oldva, az élettartalma és a hosszú távú működése biztosított.

A műanyag ajtók illetve a Kínából importált bejárati ajtók alapanyagai és gyártási, előállítási költsége jóval olcsóbb, mint pl. a hazai gyártású egyedi biztonsági ajtóké. Az acél, mint nyersanyag, nem olcsó és az egyedi biztonsági acélajtó alapját, szerkezetét, tokját az acél nyersanyag adja. Illetve a páncélszekrények zárjaihoz hasonlóan, a több irányba záródó szintén acélrudas szerkezetű biztonsági trezorzár beszerzési ára sem tartozik az olcsó kategóriába. Ezzel szemben a műanyag bejárati ajtó rúdzárjai, vasalatai, zárszerkezetei a nagy mennyiségű tömeggyártásnak köszönhetően, olcsóbb kategóriát képviselnek, mivel az ajtógyártó vállalat iszonyatos mennyiségben szerzi be a zárszerkezet a zárgyártótól, így nagyon kedvező árat tudnak kapni. Ugyanez elmondható a kínai biztonsági ajtó kapcsán is.

Mindezt összegezve, mindenki döntse el, hogy milyen helyen lakik, ki mennyire szeretne foglalkozni a felületkezeléssel, mekkora hangsúlyt kell fektetni a biztonságra, továbbá, hogy kültérre vagy beltérre lesz-e az ajtó, és ez alapján válassza ki a számára megfelelő bejárati ajtót, amely lehet fa biztonsági ajtó, műanyag ajtó, kínai ajtó vagy acél, egyedi gyártású biztonsági ajtó.