Bejárati ajtó

Házépítés során egy ponton elérkezünk a nyílászárók kiválasztásához is, és bizony olyan választékkal találkozunk, hogy csak győzze az ember megtalálni azt, ami számára igazán megfelelő.

Feltételezzük, hogy sokaknál az ár dominál, tehát fontos, hogy olcsó legyen, ezt igazolja az a több százezer, vagy inkább millió számra eladott kínai bejárati ajtó, ami az elmúlt 10-15 évben beépítésre került Magyarországon. Erre sehol máshol Nyugat-Európában nem lehetett volna piacot találni, annyira rossz a minőségük ezeknek az olcsó, barkácsáruházas ajtóknak.

A beruházók is hasonlóan gondolkodnak, de nekik pár évig minőségi garanciát kell vállalni a beépített dolgokért, többek között az ajtóért is. Ezért a nagyobb építkezéseken már inkább az eggyel jobb minőségű műanyag ajtókat alkalmazzák előszeretettel. A műanyag ajtó hőveszteségi értéke nem túl nagy, a biztonságossága pedig az alapszintet mindenképpen képviseli.

A fa- és műanyag ajtókban lévő többpontos zárszerkezetek is nagyon sokfélék lehetnek, a legtöbb esetben évekig, vagy évtizedekig nem kell velük foglalkozni, jó minőség esetén.

Van egy-két kivétel. Ezeket az ajtókat elsősorban olcsó áron kínálják, és a nagyobb barkácsáruházakban lehet őket megvásárolni. Az alábbi vasalatoktól tartózkodjon mindenki:

  • Pavo
  • Vorne

Ezek ócska török zárszerkezetek,  abból is az ipari hulladékok.

A jó minőségű zárak: G-U, MACO, Roto, Elzett, SI Aubi, Schüring, stb.

A családi házaknál minden esetben meg kell vizsgálni, hogy a bejárati ajtón kívül mennyire könnyű esetleg az ablakon, vagy a teraszajtón bejutni. Ha nem követünk el pár alapvető hibát, egész biztonságossá lehet tenni otthonunkat mechanikusan is.

A mai trendeknek megfelelően, a bejárati ajtónk anyaga nem határozza meg, hogy mennyire erős, vagy gyenge az ajtónk. A fának vannak korlátai, viszont sok előnnyel is rendelkezik. A legfontosabb szempont a fa mellett, a természetes szépsége. Amennyiben az egész ajtólapunk fa, akkor a megfelelő tömítés kiválasztásával a zajosságát is minimálissá lehet tenni.

Lehetőség van a fát és a fémet ötvözni, többféleképpen is.

Az egyik az ALU-FA – ilyenkor a bejárati ajtó szerkezete fából készül, de a külső felét tetszőleges színű alu borítással látják el, ennek legfőbb oka az esztétikum. Nagyon szép, és letisztult formákat lehet ezáltal kapni, ami többféle stílust is elbír.

A másik megoldásban fém az ajtó szerkezete, de kap egy faborítást, ami látszólag sokkal természetesebbé teszi. Ettől sajnos még a szerkezet egy kicsit hangos marad, a csukás sem zajtalan. Az ilyen típusú ajtónak lehet többféle zárszerkezete, tollas kulcsos, vagy hengerzár betétes kivitellel egyaránt.

Sokan a bejárati ajtócserét egy nagyobb lakásfelújítással kötik össze, nagyon helyesen. Nem kis művelet, még ha sokan ezt nem is gondolják végig. A padló részéhez is hozzá kell nyúlni, mivel a bejárati ajtó szinte biztosan küszöbös. Az oldalfalakat, ahonnan a tokot kiveszik, az újat beteszik, szinte biztosan, hogy újra kell festeni vagy tapétázni. Amikor egy ilyen műveletbe belevágnak, gondolják át, hogy pontosan mit is szeretnénk az új ajtóval elérni, és biztonságtechnikailag mindent megtettünk-e a maximális védelem eléréséhez.

Az ajtógyártók többsége a legalacsonyabb minőségű zárbetéttel látja el az ajtót, sokan a szakmában csak szerviz-cilindernek mondják. Ha megkaptuk az új ajtót, és szuperül be is van állítva, nem érdemes rögtön elszaladni kulcsot másoltatni hozzá. Kérdezzük meg a zárbetét technikai paramétereit, (méretét) és  inkább menjünk el egy zárszaküzletbe, akár a Kulcsirályba, és a megfelelő méret kiválasztása után egy olyan biztonságot nyújtó zárbetétet válasszunk, amit megfelelőnek találunk. Egy jól felszerelt üzletbe akár több féléből is lehet választani.

Az új bejárati ajtó egy lakásvásárlással ér fel, hiszen az eddig használt kulcsaink helyett új kulcsokat kell ezentúl használnunk. Ezért ezt minden esetben érdemes biztonságilag ellenőriztetni.