Betörésvédelem

Mai blogunkban a betörésvédelmi témát taglaljuk kicsit részletesebben, mégpedig a nyílászárók szempontjából. Ezek jellemzőiről és biztonsági fokozatukról olvashatnak, illetve kitérünk a biztonsági rácsajtókra és ablakrácsokra is. Tartsanak velünk, hátha tudunk újat mondani!

A biztonsági ajtóról

A biztonsági ajtó fogalma mindenki számára mást és mást jelent. Nagyon sokan azt gondolják, hogy az otthonukat védő 35 ezer forintos, műanyag, felhúzó kilincses ajtó – amit úgy adtak el, hogy 20 ponton záródik -, 100% biztonságot nyújt. Nem is beszélve a 16 ponton záródó, világító kilincses, duplazáras, állítólag lemezből készült, fém bejárati ajtóról, amit egyre-másra telepítenek Magyarországon a nyílászáró szerelők. Őket is meg lehet érteni, hiszen a munkájuk után kapják a pénzt, azt viszont nyilván nem mondják el az ügyfélnek, hogy az ajtó a biztonságtól olyan távol van, mint Makó Jeruzsálemtől.

Mindkét fent említett ajtót láttuk már feltörve a munkáink során, nem is egyszer, hiszen túl sok ellenállást nem nagyon tanúsítottak az ajtókeretek. Ha már ajtót csináltatunk, akkor szánjunk rá több időt, nézzünk meg több ajtót, és kérjük ki a szakemberek véleményét! Lehetőleg ne barkács-áruházakba menjünk, ha biztonsági ajtót szeretnénk és a szakember fogalma alatt sem az áruházi eladókat értjük.

Erről nem azért írunk, hogy rossz hírüket keltsük az ajtógyártó cégeknek, csak az emberekben szeretnénk tudatosítani azt, hogy 30-50 ezer forintért nem lehet normális bejárati ajtót venni – pontosabban „normálisat” lehet, de biztonságosat nem. Ha ezeket mégis megveszi az ügyfél, akkor ne reklamáljon, ha betörtek hozzá!

A biztonsági ajtó jellemzői

Egy szabvány méretű biztonsági bejárati ajtó (ami 2000 x 1000 mm méretű) ára 160-170 ezer forinttól indul és igény szerint, akár 300 ezer forintig is felrúghat. Ezeket az árakat sok tényező befolyásolja. Ilyen például az ajtóban lévő zár típusa (kódolható vagy nem kódolható), egyzáras vagy kétzáras, színterezett vagy kézzel festett, az ajtóburkolat vastagsága, a marásminta, valamint az új ajtó berakásánál fellépő javítási munkálatok. Sajnos volt már rá példa, hogy egy egyszerű munkának induló feladat bonyolulttá vált, mert miután kiszedtük a régi ajtót, leomlott mindkét oldalról a fal. Ezekkel ritkán találkozunk, de az ilyen jellegű problémák akkor lépnek fel, amikor kivesszük a régi ajtót.

A biztonsági ajtónál a legfontosabb követelmény, hogy mind az ajtókeret, mind az ajtótok, minimum 2 mm vastagságú vázszerkezetű legyen, a faburkolat alatt legyen rácsosztás, legalább három zsanéron forogjon és egy darab több irányú zárszerkezettel legyen felszerelve. A többirányú zárszerkezet azt jelenti, hogy zárásnál nemcsak előre jön ki ujjnyi vastagságú zárnyelv, hanem fönt és lent a tokba csúszik egy vagy két darab acélrúd a záráskor. Ezek a biztonsági zárszerkezetek lehetnek tollas kulcsos verziójúak vagy cilinder meghajtásúak. Ez már csak kényelmi szempont, hogy ki milyen hosszúságú kulcsot akar magával cipelni.

Az alábbiakban olvashatják az általunk gyártott biztonsági ajtó további jellemzőit.

  • MABISZ minősítésű, hőhídmentes zártszelvény tokszerkezet
  • 6 ponton záródó, közötte szigeteléssel
  • Trezor zárszerkezet, 3 db tollas kulccsal

Kérhető kódolható kivitelben, ami azt jelenti, hogy kulcselvesztés esetén nem kell az egész ajtót szétszedni és a zárat kicserélni, hanem a záron lévő kódoló csavar átállítással már az új kulccsal használható.

  • Acélváz keret és tok, csapágyazott zsanérok (purhabozás)
  • Kívül-belül faborítás, 3 db leemelés gátló
  • Teljes toktakarás beszerelés után, 8 helyen acéldűbellel a falba rögzítve
  • Küszöb és nagy látószögű kitekintő, valamint kilincs- és gomb garnitúra
  • A színpaletta bármelyik árnyalata, tetszés szerinti díszítés, üveges változat is
  • Egy- vagy kétszárnyú változatban is
  • Régi ajtó elszállítása (INGYENES)

A helyszíni felmérés és méretvétel ingyenes.

Biztonsági ablakrácsok

Cégünk sokféle ablakrácsot készített már. A legegyszerűbb munkák közé tartozik, amikor egy bérház ajtónak nyitható kis ablakára, – ami nem nagy, de épp elég, hogy egy fiatalkorú személy befeszítés után bemásszon rajta – van megrendelésünk. Ezek általában 35 cm x 120 cm méretűek, amire egy 20 x 20 mm-es zártszelvény keretet hegesztünk. Ha függőlegesen legalább két osztást elvégezünk, továbbá két vízszintes osztást is behegesztünk, akkor megelőzzük az ablakon történő behatolást. Ezek az osztások vagy behegesztett elemek készülhetnek 10 x 10 mm-es négyzetvasból vagy 12 mm átmérőjű köracélból, egyedi igény esetén bármilyen hajlított elem, díszítő minta készítése megoldható.

Az a lényeg, hogy jó erősen össze legyen hegesztve és átmenő csavarokkal legyenek felszerelve az ajtóra. Az ennél nagyobb ablakrácsok keretei legalább 30 x 30 mm-es zártszelvényből készüljenek, és a bennük lévő osztások mérete maximum 12 cm legyen (aminek egyedi díszítése pénztárcafüggő) és anyagvastagságuk érje el a 12 mm-t. Rögzítésük mélyen a falba legyen fúrva, kitekerés ellen lehegesztett csavarfejjel. Mindegy az, hogy kicsi vagy nagy ablakrácsot készítünk, a legfontosabb tényező a rögzítés technikája és a rács anyagvastagsága, mert ha elkezdik feszíteni, pajszerolni a rácsot, annak ellent kell állnia.

Ablakrács szempontjából több fajta rácsot különböztetünk meg. A kerettel rendelkező rács valódi védelmet nyújt a betörők ellen, mivel a keret több helyen is falhoz van rögzítve. A keret nélküli rácsok díszrácsoknak minősülnek, vagyonvédelmi rácsoknak nem alkalmasak a kialakításuk miatt, mivel lényegesen gyengébb mechanikai védelmet nyújtanak.

Biztonsági ajtórácsok

Az ajtórácsok árait mérettől és biztonsági szempontok alapján képezzük. Gyenge rácsot nem szabad felszereltetni, ami például szögvas keretből, laposvas keretből készült, mert ezek pár perc alatt kiszedhetőek a helyükből. Ha kétzáras megoldásban gondolkodunk, akkor mind az ajtókeret, mind a tokkeret 40 x 40 mm-es zártszelvényből készüljön. A benne lévő osztás függőlegesen 12 cm-nél, vízszintesen pedig 30 cm-nél ne legyen nagyobb. Átmérőjük legalább 12 mm legyen. Ez a minimum követelmény a biztosítók részéről. Mi két darab kampós zárszerkezetet teszünk bele, amit egy 30/30 mm-es, jó minőségű, 5 kulcsos zárbetét működtet. Továbbá egy-egy törésvédő pajzsot hegesztünk a betét köré. Ezt a két zárat részarányosan osztjuk el egy szabvány, 200 x 100 cm méretű rács esetén.

Az egyzáras kivitel már magasabb biztonsági kategóriába tartozik. A váz szerkezete ugyanaz, csak egy darab központi trezorzár van a rácsban, amit négyre lehet bezárni, és fel- illetve lefelé mozgat egy rudat. Mi ezt szoktuk javasolni, mert szinte felfeszíthetetlen. A rácsokban lévő mintákról, a festés színéről, kinézetéről, valamint az esetleges egyéb felmerülő kérdés esetén keresse meg cégünket!