Biztonsági bejárati ajtó – nincs középút

Mostanság nagyon furcsa helyzet áll fenn a magyar piacon a biztonsági bejárati ajtók terén. Lehet vásárolni olcsó, alacsony biztonsági fokozatú bejárati ajtót, illetve magas biztonsági fokozattal rendelkező acél bejárati ajtót, melynek az ára (bizonyos szempontból) magas lehet. Ám középkategóriás, nem alacsony, de nem is magas biztonsági fokozatú, középáron elérhető biztonsági bejárati ajtó a magyar piacon jelenleg nem igazán található.

Térjünk ki először az alacsonyabb kategóriás bejárati ajtókra. Ezeket általában be lehet szerezni barkácsáruházakban, áruk az alacsony kategóriában mozog, kb. 40-50 000 Ft között. Biztonsági szintjük szintén alacsony, a zárszerkezet minősége nem jó, biztonsága nem jó, és a benne lévő zárbetét a legalacsonyabb kategóriát képviseli. A zárbetétet ilyenkor az ajtógyártó cégek csak azért helyezik be az ajtóba, hogy beépítés után azt zárni lehessen, és ki tudják próbálni, hogy az ajtó működik. Zárszerviz szemmel nézve, ezeknek a műanyag bejárati ajtóknak mind a minősége, mind a biztonsági fokozata alacsonynak nevezhető, a zárbetét semmilyen védelemmel nincs ellátva, így az ajtó elég egyszerűen nyitható, betörés esetén. De hát mi mást is várhatnánk egy 40 000 Ft-ba kerülő bejárati ajtótól?

Másodsorban meg kell említenünk a HiSec márkájú Kínából importált bejárati ajtót. Ennek a kiskereskedelmi ára 75 000 Ft, plusz a beépítés költsége. Az ajtó biztonsági fokozata jónak mondható, mert egy elég vastag ajtóról van szó, amely két zárral van ellátva. Igaz, a két különálló zárszerkezetet még eredeti kínai zárbetét mozgatja. Zárszerviz szolgáltatóként ezeknek a kínai zárbetéteknek a cseréjét javasoljuk, mert a minőségük kívánnivalót hagy maga után. Ezek a zárbetétet sincsenek magas védelmi fokozattal ellátva. Amennyiben ezeknél az ajtóknál a zárcserét elvégezzük, akkor a kb. 90 000 Ft költségre még rátehető a 2 db zárbetétcsere költsége. Mi minőségi kategóriában gondolkodunk, mert ha nem ebbe gondolkodnánk, akkor fölösleges lenne az ajtóban a zárbetétet kicserélni, így az összköltség kb.130-150 000 Ft-nak megfelelő összeg.

Aztán ott van a prémium kategóriás, acélkerettel, acéltokkal, acélszerkezettel gyártott, háromirányú trezorzárral működtetett egyedi készítésű biztonsági bejárati ajtó, melynek piaci ára jelenleg Magyarországon 280-350 000 Ft közé tehető.

Amint tehát a fentiekből látható, lehet ajtót vásárolni 100 000 Ft alatt, illetve 280 000 Ft felett. De hol van a középkategória?

Mit kaphatunk kb. 150 000 Ft értékben, ami biztonságilag nyújt is valamit?

Sajnos olyan nagy választék jelenleg nincs ebből a kategóriából. Ilyen árfekvésben lehet választani vastagabb műanyag bejárati ajtót, többpontos vasalattal, de a benne lévő zárbetét még mindig az alapkategóriába tartozik, melynek a cseréjére, ha biztonságot szeretnénk, továbbra is költeni kell.

Illetve megemlítenék még az Olaszországból importált, úgynevezett gyors biztonsági ajtókat. Ezek szintén három irányú trezorzárral vannak felszerelve, ami biztonság szempontjából kiválónak mondható, és az ajtó szerkezete is acéllemezzel ellátott. Ezeknek az ajtóknak az ára szintén 200 000 Ft köré tehető. Fentiek ismeretében azt mondanánk, hogy ha valaki biztonsági acélajtót tehet szeretne, mert 100 százalék biztonságot akar, akkor össze kell gyűjteni a kb. 300 000 Ft-ot erre az ajtóra. Amennyiben erre nincs lehetőség, nincs meg az anyagi mód, akkor javasoljuk a kínai HiSec ajtót és a zárbetét cserét, mint azt már fent említettük, ez kb. 130 000 Ft összköltségből meg is állhat. Nagyjából ezek a lehetőségek vannak a magyar piacon most.